HP Fodrings Koncept: Få det bedste ud af dine smågrise. Vi kigger nærmere på de forskellige anbefalinger.

Det er velkendt, at grise har behov for et højt protein niveau for at maksimere deres vækstpotentiale. Desværre kan dette protein også være en hæmsko, da det kan forårsage diarré hos dyrene. Vi kan ikke længere ty til hjælpemidler som zink og man bør bruge så lidt antibiotika som muligt. Så vi tager lidt “gassen af ballonen” og mindsker grisenes tilvækst på denne måde.

Hos Hamlet Protein er vejen frem klar – vi skal fodre grisene med de “rigtige råvare”, det vil sige rene råvarer uden anti-nutritionelle faktorer, toksiner, ukrudtsfrø og lignende. Dette sikrer, at mave-tarm sundheden opretholdes, og at grisens naturlige vækstpotentiale understøttes.

For at understøtte høje proteinniveauer er det vigtigt at inkludere fibre i smågrises diæt for at sikre en god mave-tarm sundhed.

Både opløselige og uopløselige fibrer er vigtige i en diæt. HP FiberBoost indeholder begge dele i de rigtige mængder. Fibrene bliver faktisk præbiotiske og kan derved fungere som mad til de gode bakterier i grisens mave-tarm-kanal.

Når dette sker, øges produktionen af frie fedtsyrer, navnlig smørsyre, og det er generelt anerkendt som positivt for grisens mave-tarm-system.

Ved at anvende de rigtige råvarer kan man også øge mængden af protein. Når man har rene råvarer og effektive fibre, kan man anvende mere protein og dermed fremme væksten hos de små grise fra starten af

At sænke proteinindholdet er ikke løsningen

Vi har fuld forståelse for, at forskellige instanser skal komme med generelle anbefalinger og overvejelser. Det er sandt, at den sikre løsning ofte er at anbefale en general reducering af proteinindholdet - en "one size fits all" tilgang. Dette giver også mening, især hvis der er mulighed for kompensatorisk vækst, hvor grisen senere indhenter den tabte vækst.

Ikke desto mindre tror vi også, at der er mange dygtige svineproducenter, der kunne have gavn af at give deres smågrise en hurtigere start. Selvom pasning er den vigtigste faktor for succes med at få gang i smågrisene, tror vi på, at der er mulighed for at øge effektiviteten fra begyndelsen af.

Vi erkender, at der ikke er nogen enkeltløsning, der passer til alle, og at der er behov for individuelle tilgange og hensyn til forskellige produktionsmetoder og forhold. Ved at tage højde for dygtige svineproducenters ekspertise og erfaringer, kan vi skabe en strategi, der maksimerer vækstpotentialet hos smågrisene og sikrer deres trivsel.

Konsekvens af reduceret protein indhold

Hvis vi antager, at det lykkes med at undgå fravænnings diarre via de tiltag vi gør gennem fodringen, så er det faktisk en fordel at vi ikke har zink i foderet, da det kan påvirke mavetarm systemet negativt fremadrettet. Konsekvensen er at du får en lavere tilvækst til at begynde med. HP Fodrings Koncept kan hjælpe med at komme over perioden med fravænnings diarre. Og når man ikke (lovmæssigt) kan bruge zink mere, så er fiber en fantastisk hjælp til at komme over denne svære periode i smågrises liv.

Vores motto er at “den rigtige start gør hele forskellen” og det her er en del af den rigtige start. HP Fodrings Koncept gør at man kommer godt i gang og man udnytter grisens potentiale fra dag 1 ved at man får en højere vægt efter endt ophold i klimastalden.

Og det er det vi forsøger med vores fodrings koncept - og vi synes at vi er kommet et langt stykke af vejen.

HP Fodrings Koncept: kort fortalt

At opdrætte smågrise kan være en udfordrende opgave, men med HP Fodrings Koncept kan du give dine dyr den bedste start og udnytte deres potentiale fra dag 1. Her er nogle af de fordele, du kan opnå ved at bruge HP Fodrings Koncept:

  • Minimer risikoen for problemer i mavetarmkanalen
  • Opnå en højere vægt ved 30 kg end normalt
  • Undgå at skulle sænke proteinindholdet i foderet

Giv dine smågrise den bedst mulige start på livet med HP Fodrings Koncept!

Læs mereAbout HAMLET PROTEIN

Providing the right nutrition in the first life stage determines the overall lifetime performance of the animal. Our soy-based specialty ingredients improve health, welfare and performance of young animals. That is how we deliver a strong return on investment to producers around the world.